Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 03/2018
 • 12. ožujka ove godine ISO 45001 je zamjenio OHSAS 18001
  12. ožujka ove godine ISO 45001 je zamjenio OHSAS 18001
  više >
 • Briga za zaposlenike - GRASP
  Briga za zaposlenike - GRASP
  više >
 • FOOD DEFENSE - Sustav obrane hrane u prehrambenoj industriji
  FOOD DEFENSE - Sustav obrane hrane u prehrambenoj industriji
  više >
 • Prvi ISO 45001 izašao 12/03/2018
  Prvi ISO 45001 izašao 12/03/2018
  više >

Briga za zaposlenike - GRASP

Briga za zaposlenike - GRASP

Mnoge studije pokazuju da je uspješnost svake kompanije vezana za zadovoljstvo i brigu o radnicima koji čine tu kompaniju. 

„Ideja osobne i organizacijske proaktivne odgovornosti, razvila se u zadnja dva desetljeća kao jasan pravac za optimiziranje efektivnosti organizacije u današnjem dinamičnom okruženju. Proaktivna odgovornost je pojam koji se sve više veže uz vrijednosti, ključne kompetencije i ključne faktore uspješnosti u organizacijama u cijelom svijetu. Istovremeno, proaktivna odgovornost je tema poslovne literature koja joj daje legitimnu ulogu u napretku organizacija i razvoju vodećih uloga.“

To su navodi jednog od istraživanja koje možemo naći na našim Internet stranicama. No svaki  poslodavac zna da uspješan posao ovisi o uspješnom, odnosno zadovoljnom djelatniku. To su prepoznali i kreatori normi koje se odnose i na poljoprivrednu proizvodnju.  Već  smo  u našim  člancima pisali o razvoju  GRASP-a, zahtjeva koji  propituju ispunjenje društvene odgovornosti poslodavca prema djelatnicima koji rade na polju.

GRASP je dodatak standardu integrirane poljoprivredne proizvodnje, GLOBALG.A.P., a  prepoznat je globalno, kao alat za uspostavu i potvrdu socijalne i društvene odgovornosti  kompanije koja proizvodi hranu. On je proširenje zahtjeva Kontrolne liste GLOBALGAP-a  iz modula AF (All  farm base ) točka  4, Osnova za jedinice poljoprivredne proizvodnje. Auditi procjene mogu se provoditi zajedno s auditima GLOBALGAP-a ili odvojeno, ovisno o potrebi klijenta. Rezultati ocjene GRASP-a  pokazuju učinkovitost pojedinog proizvođača ili proizvođačke grupe prema zahtjevima GRASP-a.  Isto tako dobivaju se valjane informacije o potencijalnim društvenim rizicima kao što su zapošljavanje preko kooperanata ili sezonski rad. Ono što je potrebno istaknuti je da nema pada na procjeni, već se samo ocjenjuje postotak ispunjenja 11 pitanja Kontrolne liste GRASP-a.

Tehnički odbor GRASP-a sastavljen je od pet GLOBALG.A.P. trgovaca na malo i pet članova  proizvođača. On odlučuje o tehničkoj interpretaciji GRASP Add-on, revidira Službu za zdravstvenu zaštitu, sigurnost i dobrobit iz integriranog standarda za poljoprivredno osiguranje. Također pregledava povezanu komunikaciju i savjetuje Upravni odbor u strateškom i tehničkom razvoju zahtjeva .

TÜV Croatia  d.o.o.  kao produžena ruka TÜV NORD INTEGRE, prošle je godine provela audite prema zahtjevu GRASP-a u Bosni i Hercegovini,  a ove godine i u Hrvatskoj. Prema sve većem interesu tržišta od strane  kupaca, poljoprivredni proizvođači odlučuju se certificirati prema standardu  GLOBALG.A.P.,  ali i uskladiti se prema  njegovom dodatku  GRASP, a mi im svakako  možemo osigurati i pomoći da usporede sebe sa zakonskom regulativom i zahtjevima koje se pred njih stavlja.

 • Edukacija zaposlenika – trošak ili obaveza svakog poslodavca?
  Edukacija zaposlenika – trošak ili obaveza svakog poslodavca?
  više >
 • Sprind d.d. Sarajevo uveo najnoviji IFS FOOD standard za kvalitet i sigurnost hrane
  Sprind d.d. Sarajevo uveo najnoviji IFS FOOD standard za kvalitet i sigurnost hrane
  više >
 • Đuro Đaković Kotlovi d.o.o.
  Đuro Đaković Kotlovi d.o.o.
  više >
 • Tvrtka PPS-Galeković
  Tvrtka PPS-Galeković
  više >
 • Osnaživanje malih poduzetnika
  Osnaživanje malih poduzetnika
  više >