Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 09/2018
 • ENplus certifikacija – TÜV Croatia d.o.o. u suradnji s TÜV NORD Czech s.r.o.
  ENplus certifikacija – TÜV Croatia d.o.o. u suradnji s TÜV NORD Czech s.r.o.
  više >
 • Važnost certifikacije proizvođača prema ISO 3834
  Važnost certifikacije proizvođača prema ISO 3834
  više >
 • Objavljen ISO 50001:2018
  Objavljen ISO 50001:2018
  više >
 • BRC Global Standard for Food Safety, verzija 8
  BRC Global Standard for Food Safety, verzija 8
  više >

Važnost certifikacije proizvođača prema ISO 3834

Važnost certifikacije proizvođača prema ISO 3834

Suočeni s nizom pitanja naših potencijalnih klijenata u vezi certifikacije prema ISO 3834 i uopće o potrebi takve certifikacije za proizvođače koji koriste proces zavarivanja u spajanje materijala, našao sam se prozvanim napisati pojašnjenja i kroz ovakav tip medija, nadajući se izbjeći opetovana ponavljanja iste priče u mnogobrojnim telefonskim razgovorima s potencijalnim klijentima TUV Croatia d.o.o.

Prije svega je potrebno skrenuti pažnju na ono što piše u samoj normi ISO 3834-1 u uvodnom dijelu iz razloga što su tamo navedeni odgovori o tome što tvrtka koja koristi proces zavarivanja dobiva s takvom certifikacijom. U nastavku je prikazan izvod iz norme ISO 3834-1.

Procesi kao što je zavarivanje taljenjem se često koriste u proizvodnji mnogih proizvoda. U nekim tvrtkama, oni su glavna značajka proizvodnje. Proizvodi mogu biti u rasponu od jednostavnih do složenih. Primjeri uključuju posude pod tlakom, domaću i poljoprivrednu opremu, dizalice, mostove, transportna vozila i druge stavke.

Ovi procesi vrše velik utjecaj na proizvodne troškove i kvalitetu proizvoda. Stoga je važno osigurati izvršenje ovih procesa na najdjelotvorniji način i ostvariti odgovarajuću kontrolu u svim vidovima rada.

Istaknuto je da ISO 3834 nije norma sustava upravljanja kvalitetom koja zamjenjuje ISO 9001. Međutim, može biti koristan alat kada proizvođači provode ISO 9001.

Specifikacija zahtjeva za kvalitetu za procese zavarivanja je važna jer se kvaliteta ovih procesa ne može lako provjeriti. Stoga se oni razmatraju kao posebni procesi kao što je navedeno u ISO 9000.

Kvaliteta se ne može provjeriti u proizvodu, ona se mora ugraditi. Čak niti najopsežnija i najprofinjenija nerazorna ispitivanja ne poboljšavaju kvalitetu proizvoda.

Za proizvode s kojima nema ozbiljnijih problema u proizvodnji i montaži, potrebno je osigurati kontrole od faze projektiranja, kroz izbor materijala, u proizvodnji i naknadnim nadzorom. Na primjer, loše projektiranje može stvoriti ozbiljne i skupe poteškoće u radionici, na gradilištu ili u montaži. Netočan izbor materijala može rezultirati problemima, kao što je pucanje zavarenih spojeva.

Kako bi se osigurala zdrava i djelotvorna proizvodnja, uprava treba razumjeti i poštovati izvore mogućih problema i primijeniti odgovarajuće postupke za njihovu kontrolu.

ISO 3834 utvrđuje mjere koje su primjenjive u različitim situacijama. Obično se one mogu primijeniti u slijedećim okolnostima:

 • u ugovornim situacijama: specifikacija zahtjeva za kvalitetu zavarivanja;
 • od strane proizvođača: uspostavljanje i održavanje zahtjeva za kvalitetu zavarivanja;
 • od strane odbora izradom nacrta proizvodnih kodova ili primjenom normi: specifikacija zahtjeva za zavarivanje;
 • od strane organizacije koja procjenjuje provedbu zahtjeva za kvalitetu zavarivanja, na primjer treće strane, kupci ili proizvođači.

ISO 3834 mogu koristiti unutarnje i vanjske organizacije uključujući certifikacijska tijela, kako bi procijenili sposobnost proizvođača da udovolji kupcu, zakonskim ili proizvođačevim vlastitim zahtjevima.

Iz gore navedenog se može zaključiti da bez razumijevanja uprave društva o certifikaciji prema ISO 3834 svi pozitivni učinci mogu izostati. Dodatni problem je tumačenje potrebe za certifikacijom kao vlastiti neobavezni izbor. Zaista to norma ISO 3834 tako i navodi, ali problemi nastaju kada je krajnji cilj proizvodnog društva postati proizvođač tlačne opreme, kao i proizvođač posuda pod tlakom i cjevovoda za njemačko tržište, komponenti za tračnička vozila ili proizvođač čelične građevinske konstrukcije. Svi ovi nabrojani proizvodi su pokriveni zakonskom regulativom Europske Unije kroz direktive i regulative.

Kako znamo da proizvod pokriven zakonskom regulativom ima mogućnost biti proizveden prema pripadajućom harmoniziranom normom, tako kupci prilikom slanja zahtjeva proizvodnom društvu tu normu i navode kao ugovoreni zahtjev.

Ovo je trenutak kada više nema dvojbe oko toga da li proizvodno društvo treba biti certificirano prema ISO 3834 ili ne, nego nema dvojbe oko toga da li proizvodno društvo treba biti certificirano prema PED-u 2014/68/EU (EN 13445, EN 13480, EN 12952, EN 12953) kao proizvođač tlačne opreme ili AD 2000 HP0 za njemačko tržište, EN 15085 kao proizvođač komponenti tračničkih vozila ili prema EN 1090 kao proizvođač čelične građevinske konstrukcije .

Upravo su ove navedene norme navele uvjet certifikacije prema ISO 3834 da bi kao krajnji cilj proizvodnog društva bio certificirani proizvođač prema jednoj ili više harmoniziranih proizvodnih normi.

U nastavku su navedeni izvodi iz harmoniziranih proizvodnih normi gdje je uvjet naveden certifikat ISO 3834:

EN 13445-4

 

EN 12952-5

 

AD 2000 HP0

 

EN 15085

EN 1090

 

 

Kao što iz navedenog vidite, tvrtka kao što je Vaša, s obzirom na vrstu proizvodnje i opremu koju posjedujete, ima puno dodirnih točaka s poslovima koje smo naveli, ali i naša spremnost i kompetentnost stručnog osoblja tvtke TUV Croatia d.o.o. za nastavkom pružanja kompletne usluge svim klijentima u RH i šire, pod vlastitim akreditacijam, ali i u vrlo uskoj suradnji sa matičnom kućom TUV NORD.

Takvom paletom usluga, prepoznatljivošću na tržištu, posjedovanjem potrebnih akreditacija i ovlaštenja, stalnim prisustvom i radom na tržištu, izvršenim poslovima i novim ugovorima, produbljenje suradnje sa stalnim i novim klijentima, izraženom komunikativnošću i kompetentnošću osoblja, stvorena je sigurna baza za unaprjeđenje poslovanja tvrtke TUV Croatia i svih klijenata koji su to do sada prepoznali !

U slučaju potrebe za daljnjim informacijama, stojimo vam na raspolaganju na sljedećoj e-mail adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonu broj: 035-400 590.

   

TÜV Croatia d.o.o. Član TÜV NORD Grupe

Tijelo za ocjenu sukladnosti za tlačnu opremu

NoBo No.: 2464

Savska 41

10000 Zagreb

 

TÜV NORD – Laboratory for Pressure Vessels

of TÜV NORD Systems GmbH & Co. KG

Identification No. 0045

(CEOC Member Organisation)

Grosse Bahn str. 31

22525 Hamburg

 


 

 • Periodični i prijelazni nadzori vagon cisterni
  Periodični i prijelazni nadzori vagon cisterni
  više >
 • Edukacija kao najvažnija karika znanja
  Edukacija kao najvažnija karika znanja
  više >
 • Usluga nadzora "treće strane"
  Usluga nadzora "treće strane"
  više >
 • Certifikacija sportske opreme
  Certifikacija sportske opreme
  više >
 • Poduzeće "Kristal" s više certifikata suvereno u svojoj branši
  Poduzeće "Kristal" s više certifikata suvereno u svojoj branši
  više >
 • Serijal kogeneracijskih postrojenja loženih na biomasu proizvedenih i montiranih od strane „ĐĐ Termoenergetska postrojenja d.o.o.“
  Serijal kogeneracijskih postrojenja loženih na biomasu proizvedenih i montiranih od strane „ĐĐ Termoenergetska postrojenja d.o.o.“
  više >
 • HRN EN 1591-4 – norma za sigurniju i čišću budućnost!
  HRN EN 1591-4 – norma za sigurniju i čišću budućnost!
  više >