Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 04/2019
 • HEP-Operator distribucijskog sustava uveo sustav upravljanja energijom ISO 50001
  HEP-Operator distribucijskog sustava uveo sustav upravljanja energijom ISO 50001
  više >
 • Analiza rizika za proizvođače ambalažnog materijala za hranu
  Analiza rizika za proizvođače ambalažnog materijala za hranu
  više >
 • Od 1. veljače 2019. nova verzija norme BRC Global Standard for Food Safety, verzija 8
  Od 1. veljače 2019. nova verzija norme BRC Global Standard for Food Safety, verzija 8
  više >
 • Certifikacijsko tijelo za Costco odobrenje
  Certifikacijsko tijelo za Costco odobrenje
  više >
 • Kibernetička sigurnost kritične infrastrukture
  Kibernetička sigurnost kritične infrastrukture
  više >

Kibernetička sigurnost kritične infrastrukture

Kibernetička sigurnost kritične infrastrukture
U prosincu 2015. jedan se dispečer u Ukrajini samo nakratko spojio na internet i neki su nepoznati hakeri istog trena to iskoristili i na kompjutore više ukrajinskih tvrtki za proizvodnju električne energije instalirali zloćudni softver. Preuzeli su kontrolu nad svim elektranama i distribucijskim sustavom u zapadnoj Ukrajini, pogasili su elektrane i gotovo četvrt milijuna ljudi ostavili bez struje... Da se takve stvari ne bi događale i u Hrvatskoj i drugdje u EU i svijetu, zagrebačka tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport (skraćeno Končar-NET) razvila je platformu za sigurnu digitalizaciju automatiziranih elektroenergetskih sustava pod nazivom PROZA NET.

A da je, pak, ta platforma sukladna međunarodno priznatom industrijskom standardu za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture IEC 62443-2-4, potvrdila je ugledna svjetska certifikacijska kuća TÜV NORD čiji su predstavnici u Zagrebu Končar-KET-u dodijelili certifikat, odnosno potvrdu o usklađenosti PROZA NET-a s navedenim standardom. Končareva platforma PROZA NET prvi je sustav na svijetu koji je međunarodno certificiran za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture. Automatizirani kompjutorski sustavi za nadzor i upravljanje danas su rašireni i izloženi mogućim terorističkim kibernetičkim napadima. Gotovo sve sfere života premrežene su i povezane “kritičnom infrastrukturom”, “kritičnom” u tom smislu da bi njezino rušenje ili zlonamjerno preotimanje moglo tvrtkama i građanima nanijeti goleme nevolje i štetu.
 
Stoga je i u Hrvatskoj sredinom prošle godine stupio na snagu Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, kao implementacija istoimene Direktive EU koja zahtijeva zaštitu mrežnih i informacijskih sustava od posebne važnosti za odvijanje presudnih društvenih i gospodarskih aktivnosti. A upravo Končar-KET gradi i održava kritičnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj, EU i svijetu, i nositelj je digitalne transformacije čitave Grupe Končar. Certifikat TÜV NORD-a potvrda je da to Končar-KET čini na siguran i pouzdan način. – Za Končar-KET i Grupu Končar taj certifikat znači jako puno. Ponosni smo na taj certifikat jer on nije mala stvar, pogotovo ne za jednu malu zemlju kao što je Hrvatska. Končar-KET već dugi niz godina radi na kritičnoj infrastrukturi u Hrvatskoj i šire pa smo prije godinu dana odlučili pokrenuti i digitalizaciju cijelog Končara, ali na siguran način. Tražili smo partnera za certifikaciju naše platforme i našli smo ga u TÜV NORD-u – kaže predsjednik Uprave Končar-KET-a Goran Leci.
 
PROZA NET je “platforma budućnosti” Končara koja omogućuje spajanje svih uređaja Končarove grupe poduzeća na siguran način, kroz sigurnu komunikaciju prema jednoj platformi. Sigurno se mogu povezati svi izvori energije, termoelektrane, hidroelektrane, elektrane na biomasu, i to tako da krajnji korisnici mogu učinkovitije prikupljati informacije, optimizirati poslovanje i preventivno održavati pogone. A po čemu je PROZA NET sigurna od kibernetičkog terorističkog napada u toj mjeri da je dobila i potvrdu međunarodnim certifikatom? – Da biste je probili, trebali biste proći kroz čitav niz “slojeva” zaštite. Ali nije sve ni u hardveru i softveru, tu su i preporučene procedure što trebate raditi kako bi i svi vaši zaposlenici u sustavu funkcionirali na siguran način – kaže Stjepan Sučić, voditelj razvoja digitalnih rješenja u KONČAR-KET-u. To je, čini se, prepoznao i svijet.

izvor:vecernji.hr
 • Kako stati na kraj korupciji i odljevu radnika
  Kako stati na kraj korupciji i odljevu radnika
  više >
 • Edukacija, važna karika napretka
  Edukacija, važna karika napretka
  više >
 • Geotermalna elektrana Velika 1 (GTE Velika 1)
  Geotermalna elektrana Velika 1 (GTE Velika 1)
  više >
 • Kongres energetike-„Implementation of Modern Technolois in Maintaince of Thermal/ Natural Gas Power Plants and Wind Farms“
  Kongres energetike-„Implementation of Modern Technolois in Maintaince of Thermal/ Natural Gas Power Plants and Wind Farms“
  više >
 • Označavanje opreme pod tlakom imenom kupca na natpisnoj pločici (Own brand labelling)
  Označavanje opreme pod tlakom imenom kupca na natpisnoj pločici (Own brand labelling)
  više >