Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 03/2015
 • Zakon o energetskoj učinkovitosti i certifikacija sustava upravljanja energijom prema ISO 50001:2011
  Zakon o energetskoj učinkovitosti i certifikacija sustava upravljanja energijom prema ISO 50001:2011
  više >
 • Sudjelovanje na jubilarnom 10. skupu voćara u Sv.Martinu na Muri
  Sudjelovanje na jubilarnom 10. skupu voćara u Sv.Martinu na Muri
  više >
 • Sufinanciranje izrade energetskih pregleda i energetskih certifikata
  Sufinanciranje izrade energetskih pregleda i energetskih certifikata
  više >
 • Planiranje internih audita sustava upravljanja
  Planiranje internih audita sustava upravljanja
  više >
 • NOVO u ponudi TÜV Croatia d.o.o. - Seminar za Lead auditore prema EN ISO 50001:2011
  NOVO u ponudi TÜV Croatia d.o.o. - Seminar za Lead auditore prema EN ISO 50001:2011
  više >
 • SCC – Sigurnosne liste za dobavljače
  SCC – Sigurnosne liste za dobavljače
  više >

Sudjelovanje na jubilarnom 10. skupu voćara u Sv.Martinu na Muri

Sudjelovanje na jubilarnom 10. skupu voćara u Sv.Martinu na Muri

U organizaciji Hrvatske voćarske zajednice i Savjetodavne službe u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, te Zagrebačkom udrugom voćara u periodu od 26.-28.02.2015. održan je 10. Skup voćara u  Sv. Martinu na Muri . I ove godine  okupili su  se proizvođači voća, gosti iz inozemstva , predstavnici struke , agronomi koji  su prezentirali novosti iz područja voćarstva. Glavna tema skupa  bila je „ Udruživanje kao uvjet daljnjeg razvoja hrvatskog voćarstva“,  važna aktivnost voćara kao i  drugih proizvođača ,  jedan od načina djelovanja na tržištu kako domaćem tako i inozemnom.

Tema predavanja kojom smo željeli skrenuti pozornost proizvođačima bila je GLOBALG.A.P. zahtjevi kupaca voća i povrća , potvrda sigurnosti i kvalitete proizvoda.

GLOBALG.A.P. je odgovor na rastući interes u trgovini sigurnosti poljoprivrednih  proizvoda i zaštiti okoliša,ima minimalan utjecaj na životnu sredinu. Jedan od glavnih zadataka je smanjena upotreba kemijskih sredstava, primjena integrirane zaštite  te  odgovoran pristup za dobrobit i sigurnost radnika kao i dobrobit životinja.

Ovaj standard  danas odražava potrebe mnogih poljoprivrednih proizvođača  koji plasiraju svoje proizvode na tržište. I u Hrvatskoj su trgovački lanci odlučili  isto tako slijediti  primjere ostalih zemalja i prepoznali ovaj  Standard kao ulaznicu na svoje police za voće i povrće, zato našim proizvođačima ne ostaje drugo nego da ako žele prodavati proizvod osiguraju GLOBALG.A.P. certifikat za svoj proizvod.

Standard GLOBALG.A.P. omogućava proizvođačima ne samo potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti  proizvoda ,već  bolju evidenciju svih aktivnosti koje provode, kao i  nastale troškove u ciklusu proizvodnje.

Certificirati  se mogu pojedinačni proizvođači tzv. Opcija 1, ali u svijetu je veći dio certificiranih grupa proizvođača kao Opcija 2,jer je udruživanje jedan od modela opstanka malih proizvođača uslijed opće globalizacije na tržištu. Toga su  svjesni i naši proizvođači , da je potrebno udruživanje  da bi mogli lakše plasirati proizvod i biti konkurentniji .

Po završetku 10. Skupa voćara doneseni su zaključci od kojih ističemo da se  proizvođači nemaju snage sami organizirati , da se treba uključiti  lokalna i regionalna samouprava, te Ministarstvo poljoprivrede. Za udruživanje postoje pravni okviri, no potrebno  je objediniti male Zadruge , organizirati nekoliko distributivnih  centara i izgraditi vlastite skladišne kapacitete , jer se većina dosadašnjih nalazi u vlasništvu trgovaca koji diktiraju cijene.

To je smjer koji su postavili  hrvatski voćari , jasan i nije nedostižan , može se samo dodati  da do promjena svakako treba doći da bi  se postigla konkurentnost naših proizvoda a put  do polica će  im sigurno olakšati certifikat GLOBALG.A.P.  koji će  potvrditi zahtjeve najviših standarda.

 • GMK d.o.o. - Novi klijent naše tvrtke u području tehničkog nadzora
  GMK d.o.o. - Novi klijent naše tvrtke u području tehničkog nadzora
  više >
 • Najava novih seminara Odjela edukacija - TÜV Croatia d.o.o.
  Najava novih seminara Odjela edukacija - TÜV Croatia d.o.o.
  više >
 • TÜV CROATIA – prva tvrtka kćer TÜV NORD GROUP sa statusom "critical location" za FSC COC
  TÜV CROATIA – prva tvrtka kćer TÜV NORD GROUP sa statusom "critical location" za FSC COC
  više >
 • Milnsko-pekarska industrija "Mlin" d.d. Ustikolina
  Milnsko-pekarska industrija "Mlin" d.d. Ustikolina
  više >
 • Kogeneracijsko postrojenje na biomasu SLAVONIJA DI d.o.o.
  Kogeneracijsko postrojenje na biomasu SLAVONIJA DI d.o.o.
  više >
 • TÜV NORD / TÜV Croatia -nadzor akreditiranog inspekcijskog tijela pri izradi cjevovoda, kompresorskih stanica, skladišta i terminala LNG/CNG-a ili LPG-a, te drugih plinskih postrojenja
  TÜV NORD / TÜV Croatia -nadzor akreditiranog inspekcijskog tijela pri izradi cjevovoda, kompresorskih stanica, skladišta i terminala LNG/CNG-a ili LPG-a, te drugih plinskih postrojenja
  više >