Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 09/2018
 • ENplus certifikacija – TÜV Croatia d.o.o. u suradnji s TÜV NORD Czech s.r.o.
  ENplus certifikacija – TÜV Croatia d.o.o. u suradnji s TÜV NORD Czech s.r.o.
  više >
 • Važnost certifikacije proizvođača prema ISO 3834
  Važnost certifikacije proizvođača prema ISO 3834
  više >
 • Objavljen ISO 50001:2018
  Objavljen ISO 50001:2018
  više >
 • BRC Global Standard for Food Safety, verzija 8
  BRC Global Standard for Food Safety, verzija 8
  više >

ENplus certifikacija – TÜV Croatia d.o.o. u suradnji s TÜV NORD Czech s.r.o.

ENplus certifikacija – TÜV Croatia d.o.o. u suradnji s TÜV NORD Czech s.r.o.

U posljednjih deset godina došlo je do eksplozije potražnje za drvenim peletom na globalnoj razini, što je, prije svega, potaknuto politikama vlada zemalja članica EU koje podržavaju poticanje korištenja obnovljivih izvora energije.

Tržište drvenog peleta u Europi trenutno cvjeta, potaknuto uglavnom ciljevima EU 2020 koji se odnose na obnovljive izvore energije. Međutim, Europska unija trenutno zadovoljava samo oko 4% svojih energetskih potreba kroz biomasu. 2007. godine, države članice EU dogovorile su obvezujući cilj od 20% za obnovljive izvore energije, koji podrazumijeva 10% iz biomase do 2020. godine, kao i 20% smanjenja emisija stakleničkih plinova. Drveni pelet je najčešće dostupni oblik biomase u EU i to je razlog zašto ima ključnu ulogu u postizanju cilja iz Strategije 2020.

Izvor: ENplus Newsletter_12/2014.

Obzirom da proizvodni kapaciteti unutar Europske unije nisu u stanju odgovoriti naglom porastu potražnje, dobavljači iz Europske unije se okreću prema tržištima novih članica (npr. Republika Hrvatska), kao i onih zemalja izvan EU, naročito onima u neposrednoj blizini, kao što su Bosna i Hercegovina i Srbija, koje imaju dugu tradiciju šumarstva i drvoprerade.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, jasno je zašto se proizvodnja drvenog peleta trenutno smatra jednom od najatraktivnijih investicijskih prilika na našim područjima. Ogromna potražnja na tržištu susjednih zemalja članica EU i dokazana raspoloživost sirovina predstavljaju ključne faktore koji otvaraju prilike za investiranje u proizvodnju drvenog peleta.

Nekoliko istraživanja tržišta koja su provele relevantne međunarodne organizacije procjenjuje potencijal rasta globalne potražnje za drvenim peletom u narednom periodu. Projicirana potražnja se kreće u rasponu od 30 do 50 milijuna tona do 2020. godine što u velikoj mjeri ovisi o politici podrške Europske unije obnovljivim izvorima energije, budući  je Europska unija glavno tržište koje pokreće ubrzani rast potražnje na globalnoj razini. Prema Europskom udruženju za biomasu, očekuje se da bi potražnja za drvenim peletom u Evropskoj uniji mogla dosegnuti čak 80 milijuna tona godišnje do 2020. godine.

 

Certifikacija peleta s predznakom ENplus kvalitete

Certifikacija peleta ENplus kvalitete predstavlja veliki korak prema upotrebi peleta kao masovno korištenog energenta. Po prvi puta, brojni nacionalni standardi i certifikati, zamjenjuju se jednim jedinstvenim sustavom certificiranja baziranim na EN 14961-2 standardu za drveni pelet. Ovaj sustav je definiran od strane Europskog vijeća za pelete (European Pellet Council) i time uživa potporu velikog dijela europskog sektora peleta.

Standardom ENplus su definirane tri klase peleta – A1 koji ispunjava najstrože zahtjeve i ima najmanji udio pepela i koristi se u kućanstvima; A2 se koristi dijelom u kućanstvima, a dijelom u industriji i ima nešto veći udio pepela u odnosu na A1 te industrijski pelet koji ne nosi oznaku ENplus nego se certificira kao  EN B.

Osim udjela ostatka pepela, prilikom laboratorijskih ispitivanja vršo se kontrola gustoće, udjelu prašine ili finih čestica unutar pakiranja, dimenzije peleta kao i postotka vlage.

 

Vlasništvo ENplus znaka ima  Europsko udruženje biomase AEBIOM (koji su pokrovitelji europskog vijeća za pelete - EPC). AEBIOM dodjeljuje nacionalnim udrugama peleta (i prihvaćeni su kao nacionalni Davatelji licence) pravo na izdavanje ENplus certifikata kvalificiranim tvrtkama.

U zemljama u kojima ne postoje davatelji licence ENplus na nacionalnoj razini, tvrtke mogu izabrati ovlašteno certifikacijsko tijelo diljem svijeta  http://www.enplus-pellets.eu/production/certification-bodies/ .

Jedno od navedenih 6 certifikacijskih tijela je i sestrinska tvrtka TÜV Croatie, također članica TÜV NORD Grupe – TÜV NORD Češka.

 

 

 

 U suradnji s TÜV NORD Czech, možemo Vam ponuditi kvalitetnu uslugu na sve tri razine potrebne za ishodovanje ENplus certifikata – inspekciju, laboratorij i samo izdavanje certifikata.

Sukladno tome, za očekivati je da će se s početkom jeseni i inspekcijski nadzori odrađivati od strane inspektora TÜV Croatia d.o.o., što će u mnogočemu olakšati komunikaciju, kao i smanjiti putne troškove u odnosu na skupe posjete inspektora iz inozemstva.

 

 

 

 • Periodični i prijelazni nadzori vagon cisterni
  Periodični i prijelazni nadzori vagon cisterni
  više >
 • Edukacija kao najvažnija karika znanja
  Edukacija kao najvažnija karika znanja
  više >
 • Usluga nadzora "treće strane"
  Usluga nadzora "treće strane"
  više >
 • Certifikacija sportske opreme
  Certifikacija sportske opreme
  više >
 • Poduzeće "Kristal" s više certifikata suvereno u svojoj branši
  Poduzeće "Kristal" s više certifikata suvereno u svojoj branši
  više >
 • Serijal kogeneracijskih postrojenja loženih na biomasu proizvedenih i montiranih od strane „ĐĐ Termoenergetska postrojenja d.o.o.“
  Serijal kogeneracijskih postrojenja loženih na biomasu proizvedenih i montiranih od strane „ĐĐ Termoenergetska postrojenja d.o.o.“
  više >
 • HRN EN 1591-4 – norma za sigurniju i čišću budućnost!
  HRN EN 1591-4 – norma za sigurniju i čišću budućnost!
  više >