Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 09/2019
 • Certifikacija drvne sječke prema prvoj međunarodnoj certifikacijskoj shemi GoodChips®
  Certifikacija drvne sječke prema prvoj međunarodnoj certifikacijskoj shemi GoodChips®
  više >
 • Kvaliteta i sigurnost u turizmu
  Kvaliteta i sigurnost u turizmu
  više >
 • Novosti u IFS Food standardu - IFS Food ver. 7.0
  Novosti u IFS Food standardu - IFS Food ver. 7.0
  više >
 • Nova verzija norme - GLOBALG.A.P. IFA verzija 5.2
  Nova verzija norme - GLOBALG.A.P. IFA verzija 5.2
  više >
Certifikacija sustava

GoodChips® je 05.03.2019. poželio dobrodošlicu certifikacijskom tijelu TÜV Croatia d.o.o. u svijet certificirane drvne sječke. (https://goodchips.eu/news-events/latest-news/21-goodchips-welcomes-its-new-certification-bodies.html)

 

Što je drvna sječka i GoodChips® ?

Drvna sječka su mali do srednje veliki komadići drveta dobiveni rezanjem ili trganjem drvnih ostataka. Kod njezine proizvodnje gotovo da ne postoje ograničenja u smislu stanja, oblika i kvalitete.

Kao odgovor na usklađenje kvalitete drvne sječke, olakšanje i stvaranje transparente trgovine i smanjenje troškova održavanja kotlova dolazi pouzdani sustav upravljanja za krajnje korisnike koji će ih voditi u odabiru pravog proizvoda za njihov uređaj - GoodChips®.

 

GoodChips®?

GoodChips® je prvi međunarodni certifikat za kvalitetu drvne sječke i ivernog ostatka te je rezultat zajedničkog napora sa svim komponentama sektora, od proizvođača do trgovaca preko proizvođača kotlova i udruženja potrošača.

Certifikacijska shema je podijeljena u 12 klasa, 8 namijenjenih za drvnu sječku a 4 za iverni ostatak u kombinacijama s vlažnosti materijala i veličinom primarnih i finih čestica (P i F frakcije)  čijim se kombinacijama mogu zadovoljiti potrebe proizvođača i krajnjeg korisnika, od industrijske do domaće uporabe.

 

Uz posebne zahtjeve u vezi procesa i sustava upravljanja kvalitetom, certifikat osigurava da kvaliteta certificiranog proizvoda ostaje nepromijenjena čak i izvan proizvodnog procesa.

TÜV Croatia d.o.o. je dio sheme čiji je krajnji rezultat zadovoljstvo svih karika u lancu drvne sječke i ivernog ostataka (od proizvođača, trgovca, do krajnjeg korisnika u smislu finalnog proizvođača proizvoda ili korisnika sječke kao energenta).

Inspekcijsko i certifikacijsko tijelo TÜV Croatia d.o.o. i nacionalni partner CROBIOM podržavaju upravljanje shemom na nacionalnoj razini i djeluju kao most između tvrtki, krajnjih korisnika i GoodChips® International Management. CROBIOM je punopravni član vodeće europske asocijacije za biomasu Bioenergy Europe. Ispitno tijelo je Centralni kemijsko-tehnološki laboratorij – HEP Proizvodnja d.o.o. koji provodi analize uzoraka u skladu s GoodChips® standardima uzetim tijekom inspekcije.

TÜV Croatia d.o.o. kao  neovisno, neutralno, akreditirano i javno objavljeno inspekcijsko i certifikacijsko tijelo procjenjuje da li zainteresirana tvrtka udovoljava zahtjevima sheme ili se valjana potvrda mora suspendirati/ukinuti na temelju rada inspekcijskog tijela u vidu obavljanja najavljene i nenajavljene inspekcije ovlaštenih tvrtki ili tvrtki koje žele ući u certifikacijsku shemu.

Kontakti su javno dostupni na linku https://goodchips.eu/producers/why-being-certified.html?id=9 čiji prikaz možete vidjeti niže.

U današnjem vremenu kada su nam dostupne informacije o turističkim destinacijama širom svijeta, znatno je olakšano planiranje godišnjih odmora. Bilo da idemo na more, daleko putovanje, city break ili na kraći izlet van grada, bitno je isplanirati put kako bi se maksimalno iskoristilo vrijeme i putovanje učinilo što ugodnijim. Pri tome moramo imati na umu da je sigurnost jedan od najvažnijih elemenata za uživanje na godišnjem odmoru. Nova mjesta, običaji, hrana i ostalo, pored uživanja, vrlo često donose i opasnosti.  

Mnoge međunarodno priznate norme definiraju zahtjeve sigurnosti primjenljive unutar lanca vrijednosti u turizmu. U nastavku Vam navodimo neke od njih.

 

1. HRANA

 S obzirom da se svake godine oko 600 milijuna ljudi razboli zbog konzumiranja kontaminirane hrane, isplate se obratiti pozornost na sigurnosne standarde prilikom odabira restorana posebno u mjestima u kojima niste bili ranije. Kada putujete, ne očekujete samo ukusnu i kvalitetnu hranu, nego prije svega sigurne prehrambene proizvode, jer ne želite da Vam trovanje hranom pokvari godišnji odmor.

Norma ISO 22000 prihvaćena je u cijelom svijetu, a razvijena je od strane međunarodnih prehrambenih stručnjaka kako bi bila prikladna za primjenu u svakoj tvrtki, bez obzira na njenu veličinu. Područje primjene ISO 22000 odnosi se na:

-  Proizvođače hrane

-  Primarnu proizvodnju hrane (životinja i bilja)

-  Transport i skladištenje hrane

-  Veleprodaju i maloprodaju

-  Restorane i ketering

-  Procese pakiranja proizvoda, proizvodnju sredstava za čišćenje i proizvodnju svih dodataka koji dolaze u dodir sa hranom

ISO 22000 - Sustav upravljanja sigurnošću hrane osigurava da organizacije nude proizvode koji su sigurni za jelo.

 

2. DJEČIJE IGRAONICE I IGRALIŠTA

Vlasnici igrališta i igraonica (gradske uprave, hoteli, restorani, trgovački centri i sl.) odgovorni su za njihovo održavanje na takav način da ne predstavljaju opasnost za život i zdravlje mališana. Međutim, nerijetko su ove igraonice nepravilno izgrađene ili se neadekvatno održavaju.

Sigurnost na igralištima definira norma HRN EN 1176-1:2008 - Oprema za igrališta i igrališna površina. Ova norma, između ostalog propisuje potrebu za obveznim provođenjem periodičkih pregleda igrališta od strane neovisnih stručnjaka kod:

-  Inspekcije poslije ugradnje ili rekonstrukcije

-  Godišnjeg periodičkog pregleda

Norma također propisuje operativne (kvartalne) i rutinske (dnevne) preglede koje trebaju provoditi osposobljeni djelatnici igrališta.

 

3.  ISO 9001

 Zahtjevi norme ISO 9001, između ostalog definiraju kontinuirano usavršavanje, unaprjeđenje procesa, edukaciju uposlenika, redovne kontrole kako interne tako i eksterne, analizu i smanjenje rizika, mjerenje zadovoljstva kupaca i itd.

Mnoge studije su se bavile analizom utjecaja implementacije norme ISO 9001 u hotelima na zadovoljstvo gostiju mjereći između ostalog Online rating-e, rast poslovanja i reputaciju hotela. Zaključak je da hoteli s implementiranom normom od svojih gostiju dobivaju više ocjene u poljima komfor, usluga i čistoća u odnosu na hotele koje nemaju implementiran ISO 9001. Većina studija je otkrila značajnu povezanost između primjene ISO 9001 i performansi hotela.

Certifikacija prema ISO 9001 podrazumijeva provjeru provedenu od neovisne treće strane tj. potvrdu da hotel svoje usluge pruža u skladu s globalno prihvaćenim standardom za upravljanje kvalitetom.

Zahtjeve ove norme mogu implementirati i turističke agencije, kompanije koje pružaju usluge transporta, te sve ostale tvrtke koje se bave turističkim aktivnostima, čime se iste obavezuju da će procese isporučivanja svojih usluga uskladiti s načelima upravljanja kvalitetom.

 

ZA ONE MALO HRABRIJE…

 Ukoliko ste avanturistički tip na svom slijedećem putovanju biste obavezno trebali obratiti pozornost na ISO 21101, Adventure tourism - Safety management systems; Sustav upravljanja sigurnošću u avanturističkom turizmu.

A svi oni koji planiraju otići na krstarenje, vodite računa da kruzer ima implementiran ISO/PAS 21195 (Ships and marine technology) - Sustav za otkrivanje osoba izvan broda (Man overboard detection), koji pruža međunarodno prihvaćene tehničke smjernice za otkrivanje osoba koje su pale sa broda kako bi iste što prije bile locirane i vraćene na brod.

 

„Jednom godišnje, idite na neko mjesto na kome nikada to tada niste bili.“ (Dalaj Lama)

U pripremi je najnovija verzija standarda IFS Food ver 7.0.

Nova verzija IFS Food standarda biti će usmjerena više na samo auditiranje u području proizvodnje, a manje na samu provjeru dokumentacije.

Trenutno se radi na novom nacrtu standarda čiji su ciljevi sljedeći:

 • Svi zahtjevi trebaju biti u skladu s trenutnim uvjetima industrije
 • Auditori trebaju posvetiti više vremena u području proizvodnje, a manje vremena proučavajući dokumentaciju
 • Treba koristiti što jednostavnije i opisnije fraze kako bi se naglasila sigurnost i kvaliteta proizvoda

Novi nacrt standarda odobrila je IFS radna skupina. Sljedeći koraci biti će testiranje standarda u primjeni kako bi se provjerilo koliko su zahtjevi fleksibilni. Ažurirani nacrt bit će predmet javne rasprave do kraja ove godine do kada će se moći i komentirati nacrt novog standarda.

Zadnji korak prije izdavanja standarda će biti odobravanje zahtjeva od strane GFSI-a koje je najavljeno za veljaču 2020. godine i koje će se provesti prije izdavanja samog standarda. Izdavanje nove verzije standarda IFS Food ver. 7.0 je planirano u prvoj polovici 2020. Implementacija nove verzije standarda će biti obavezna 9 mjeseci nakon izdavanja.

 

Glavni razlog za izdavanja nove verzije norme GlobalG.A.P IFA verzija 5.2. je usklađivanje s promjenama za odobravanje od strane GFSI (Global Food Safety Initiative), kao i poboljšanja u samoj verziji norme. 

Glavne promjene za proizvođače voća i povrća uključuju tri nove Major kontrolne točke koje se odnose na dokumentiranu proceduru za nesukladne proizvode, označavanje proizvoda gdje se odvija pakiranje i usklađenost sa zakonskom regulativom, zahtjevima kupaca i označavanje alergena.

 

Isto tako napravljene su promjene u tumačenju određenih postojećih kontrolnih točaka koje se odnose na:

-  procjenu rizika higijene koja uključuje alergene i transportna vozila prije i poslije prijevoza na farmi

-  vozila koja se provjeravaju nisu ograničena samo za prijevoz do farme i samo za ubrani proizvod već uključuje prijevoz prije i poslije farme i prijevoz za pakirane proizvode

-  dodane su točke primjenjive kada proizvođač ne obavlja daljnje pranje prije prodaje proizvoda i

-  pojašnjenja prijelaznog razdoblja.

 

Dodane su dopune i izmjene priloga:

-  procjena rizika za proizvodna mjesta mora uključivati rizik od alergena

-  pojašnjeni su obvezni minimalni kriteriji sustava praćenja rezidua

-  zahtjevi za vodu koja se koristi za aktivnosti prije žetve.

Kod grupne certifikacije uvedeno je pravilo fleksibilne distribucije, odnosno pravila koja se moraju poštovati kada proizvođač želi prodati GLOBALG.A.P. proizvode izvan skupine.

 • Edukacija, uvijek najvažnija!!!
  Edukacija, uvijek najvažnija!!!
  više >
 • DO RASPOREDA SVIH SEMINARA JEDNIM KLIKOM!!!!
  DO RASPOREDA SVIH SEMINARA JEDNIM KLIKOM!!!!
  više >
 • 17. Susret auditora- razmjena iskustava
  17. Susret auditora- razmjena iskustava
  više >
 • Periodički pregledi kompozitnih boca za ukapljeni naftni plin
  Periodički pregledi kompozitnih boca za ukapljeni naftni plin
  više >
 • Inspekcija sigurnosnih ventila
  Inspekcija sigurnosnih ventila
  više >
 • Postinstalacijski pregled/inspekcija vodenih tobogana prema normi EN 1069-1
  Postinstalacijski pregled/inspekcija vodenih tobogana prema normi EN 1069-1
  više >