Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 12/2020
 • 2021. godina - godina novih izazova
  2021. godina - godina novih izazova
  više >
 • Cyber sigurnost u doba koronavirusa
  Cyber sigurnost u doba koronavirusa
  više >
 • Evo koje dvije norme morate tranzitirati tijekom 2021. godine!
  Evo koje dvije norme morate tranzitirati tijekom 2021. godine!
  više >
Iz naše matične kuće

Vodik se smatra ključnom tehnologijom za uspješan energetski prijelaz. Iz tog razloga njemački kabinet odlučio je usvojiti Nacionalnu strategiju o vodiku još u lipnju. Cilj strategije je transformirati Njemačku u vodećeg globalnog dobavljača vodikovih tehnologija. Istodobno, dekarbonizacija industrijskog i prometnog sektora s teškom emisijom trebala bi pomoći zemlji da ispuni svoje ambiciozne ciljeve zaštite klime u 2030. i 2050. U bliskoj budućnosti ekonomisti predviđaju povećanje ulaganja u istraživanje, razvoj i proizvodnju , vodikove tehnologije. TÜV NORD GRUPA nada se da će u tome igrati presudnu ulogu; napokon, sigurnost je ključna stvar u svim pitanjima koja se odnose na vodik.

 

 

H2@TNG prvi je put predstavljen krajem rujna multidisciplinarnoj specijaliziranoj publici s predstavnicima poslovnog sektora i donositeljima odluka na događaju „Schulterblick H2“ na inovacijskom mjestu Zollverein u Essenu.

 

POTREBNI SMO

Zbog svojih posebnih fizikalnih i kemijskih svojstava, vodik predstavlja opasnosti koje su približno jednake onima povezanim s prirodnim plinom i naftom. U kombinaciji s kisikom može se brzo stvoriti eksplozivna smjesa, što rezultira time da vodik općenito slovi kao posebno opasan. Stoga su sigurnost i povjerenje presudni za svako uspješno lansiranje novih vodikovih tehnologija na tržište. Nesreće bi mogle brzo ugroziti njihovo prihvaćanje od strane javnosti, donositelja odluka i potrošača. Iz toga slijedi da je visoka razina sigurnosti ključna za uspjeh strategije vodika.

Tu nastupa H2@TNG. Namjera je identificirati ovu inicijativu na razini cijele grupe koju vodi poslovna jedinica za industrijske usluge namijenjena je identificiranju mogućih vodikovih usluga duž cijelog lanca vrijednosti koje bi koristile stručnost koja je već dostupna u Grupi. Kolege iz svih poslovnih jedinica umrežavaju se kako bi udružili postojeću stručnost kako bi razvili usluge za ispitivanje, certificiranje i savjetovanje u vezi s tehnologijom vodika.

To se uglavnom događa u stručnom vijeću H2@TNG, tijelu u kojem se operativne jedinice okupljaju kako bi stvorile mrežu. Uz tekuće aktivnosti, na pr. u klasteru energetskih infrastrukturnih sustava poslovne jedinice Industrijske usluge, poljima inženjeringa i postrojenja DMT-a i radnoj skupini „Alternativni pogoni“, stručno vijeće predstavlja platformu za interdisciplinarnu profesionalnu suradnju sa ciljem definiranje profila vještina TÜV NORD GROUP. U suradnji s timom iz marketinga i strateške prodaje, ovo daje povod za koordiniranu strategiju vodika usmjerenu na kupca.

Generalni direktor TÜV NORD EnSys dr. Jörg Aign: „Moramo razmišljati i djelovati na način koji je otvoren tehnologiji. Naša raznolikost je naša snaga. To nam omogućava da dodamo dodatnu vrijednost energetskoj tranziciji u svim sektorima i pošaljemo snažan signal našim klijentima. "

 

TÜV NORD EnSys generalni direktor Dr. Jörg Aign je šef stručnog vijeća, tijela koje okuplja operativne jedinice u svrhu umrežavanja.

 

 

 

 

 

 

ŠIROKA LEPEZA MOGUĆNOSTI

Voditelj odjela H2@TNG Silvio Konrad odgovoran je za energetsko područje kao generalni direktor TÜV NORD Systemsa

 

 

 

 

 

Šef H2@TNG, Silvio Konrad na nedavnom Greentech festivalu u Berlinu sastao se s predstavnicima industrije čelika i nafte kako bi razgovarao o pitanju vodika. Sudionici su se složili da vodik i digitalizacija mogu pokrenuti energetsku revoluciju. Konrad: „Jedna od središnjih vizija TÜV NORD-a je dati doprinos sigurnoj, učinkovitoj i održivoj opskrbi energijom sutrašnjice. Sad smo u točki u kojoj se pojavljuju potencijalne primjene tehnologije vodika, bilo kao medij za pohranu, pokretač čiste pokretljivosti ili za opskrbu električnom energijom i toplinom. "

Na Greentech festivalu u Berlinu, generalni direktor TÜV NORD Systems Silvio Konrad razgovarao je o vodiku i njegovim izazovima u tehničkim primjenama s predstavnicima čelične i naftne industrije.

 

Nacionalna vodikova strategija daje okvir za djelovanje za buduću proizvodnju, transport, uporabu i ponovnu uporabu vodika i namijenjena je olakšavanju inovacija i ulaganja. Trenutno se od tvrtki u svim sektorima mora postaviti da bi igrale svoju ulogu u postizanju njemačkih i EU ciljeva zaštite klime. Zbog toga se povećava potražnja za čistom i dekarboniziranom energijom. Moguće primjene hidrogena jednako su raznolike kao i potencijalna tržišta za TÜV NORD GRUPU. Od proizvodnje vodika do proizvođača plina i generatora, preko mrežnih operatera do industrijskih, energetski intenzivnih potrošača, posebno čeličana i staklara, vodik bi mogao i igrat će ulogu za sve u budućnosti. Ostale moguće skupine korisnika uključuju proizvođače automobila, vlasti i investitore.

 

ZELENIJE JE DRAŽE

Za razliku od Nacionalne strategije za vodik, H2@TNG se ne bavi samo takozvanim zelenim vodikom, koji se proizvodi isključivo elektrolizom i električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora energije. Ova metoda proizvodnje još uvijek je vrlo skupa i u svijetu nema dovoljno kapaciteta koji bi zadovoljili buduću potrebu za energetskom tranzicijom. Zbog toga stručnjaci u TÜV NORD GROUP istražuju i druge vrste vodika, poput sivog vodika napravljenog od prirodnog plina.

Zahtjevi o sigurnosti vodika ne određuju se među bojama, naravno.

H2@TNG prvi put predstavljen krajem rujna širokoj specijalističkoj publici s predstavnicima poslovnog sektora i donositeljima odluka, dočekan je s velikim zanimanjem. U svom uvodnom govoru na događaju "Schulterblick H2" u kompleksu Zollverein u Essenu, dr. Dirk Stenkamp, predsjednik Odbora upravljanja TÜV NORD AG- om, iznio je neprohodnu molbu za stvaranje regulatornih uvjeta za praćenje tehnologije vodika: "Naš trenutni osjećaj je da se, kada holistički gledamo na vodik, premalo pažnje posvećuje sigurnosnim i tehničkim normama i standardima. Trebali bismo, na primjer, staviti rani naglasak na periodično praćenje H2 postrojenja."

ZELENI VODIK

Zeleni vodik proizvodi se elektrolizom vode, u kojoj elektroliza koristi samo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Bez obzira na odabranu tehnologiju elektrolize produkcija vodina je bez CO2 budući da korištena električna energija dolazi 100% iz obnovljivih izvora stoga je bez CO2

SIVI VODIK

Sivi vodik dobiva se iz fosilnih goriva. U pravilu se prirodni plin pretvara u vodik i CO2 (formiranje pare) tijekom proizvodnje prirodnog plina pod toplinom. CO2 se zatim ispušta u atmosferu neiskorišten, čime se pojačava globalni efekt staklenika: Proizvodnja jedne tone vodika stvara oko 10 tona CO2.

PLAVI VODIN

Plavi vodik je sivi vodik s ključnom razlikom da je CO2 generiran u njegovoj proizvodnji uhvaćen i pohranjen. CO2 generiran tijekom proizvodnje vodika ne ulazi u atmosferu a proizvodnja vodika može se smatrati CO2 neutralnom.

TIRKIZNI VODIK

Tirkizni vodik je vodik proizveden termalnom fisijom metana (metanska piroliza). Umjesto CO2 proizvodi se kruti ugljik. Preduvjeti da se proces smatra ugljično neutralnim su opskrba toplinskom energijom reaktora visoke temperature iz obnovljivih izvora energije i trajno vezanje ugljika.

 

VODIK U POČETNIM BLOKOVIMA

Mnogi upiti kupaca o vodiku imaju jednu zajedničku stvar: kako upotreba vodika može napraviti skok od konceptualnog razmišljanja i faze razmatranja do stvarne primjene u stvarnom životu.

U ovom trenutku tehnologija se uglavnom testira u "pravim" laboratorijima kao što su "Westküste 100" ili "SmartQuarts", kao i u nekoliko velikih projekata snage i plina. I TÜV NORD GRUPA je uključena, nakon što je dobila ugovor u kontekstu mikromreže na bazi vodika za opskrbu krajnjih korisnika obnovljivom energijom. Dr. Dirk Stenkamp: "Ponosan  sam  na  činjenicu  da je TÜV NORD spreman sa svom svojom stručnošću u inženjerstvu i sigurnosti. Već savjetujemo, pregledavamo i testiramo na svim razinama u sektoru vodika, uključujući ponovnu aktivaciju gradskih plinskih mreža za transport vodika u području Ruhra.

 

"Budućnost je već počela!"

 • Razvoj industrijske radiografije- računalna radiografija
  Razvoj industrijske radiografije- računalna radiografija
  više >
 • Edukacija u 2021. godini
  Edukacija u 2021. godini
  više >
 • Predstavljamo našeg klijenta- Magel d.o.o.
  Predstavljamo našeg klijenta- Magel d.o.o.
  više >
 • Kogeneracijsko postrojenje ĐĐ Termoenergetska postrojenja u 2020. godini
  Kogeneracijsko postrojenje ĐĐ Termoenergetska postrojenja u 2020. godini
  više >
 • S H2@TNG do energetskog prijelaza
  S H2@TNG do energetskog prijelaza
  više >