Mi činimo svijet sigurnijim

Stručni seminar s posebnim naglaskom na novo izdanje standarda za kvalifikaciju postupaka zavarivanja DIN EN ISO 15614-1:2017

Stručni seminar s posebnim naglaskom na novo izdanje standarda za kvalifikaciju postupaka zavarivanja DIN EN ISO 15614-1:2017

   Početkom ožujka 2018. u organizaciji i prostorima TÜV Croatia d.o.o. (Savska 41, Zagreb), održan je cjelodnevni seminar vezan za opremu pod tlakom s posebnim osvrtom na novo izdanje standarda ISO 15614-1:2017 (Kvalifikacija postupaka zavarivanja metalnih materijala dio 1: elektrolučno i plinsko zavarivanje čelika  i elektrolučno zavarivanje nikla i nikal legura).

   Geslo naše matične kuće TÜV Nord (Mi činimo svijet sigurnijim) nas obvezuje, kako pojedince tako i cijelu tvrtku, da činimo sve potrebno kako bi se osigurali preduvjeti za sigurnu proizvodnju i upotrebu proizvoda pod tlakom koji su manje ili više opasni za ljude i okolinu. Jedno od vrlo važnih preduvjeta je educiranje i nadzor klijenata u primjeni standarda o kvalifikaciji osoblja za nerastavljive spojeve i postupaka zavarivanja, a koji je predmet ovoga teksta. Sažetak standarda o kvalifikaciji zavarivača (HRN EN ISO 9606-1:2013) je uručen u obliku panoa na jednom plastificiranom listu većeg formata kao dodatak sudionicima seminara.

   Izmjena i dopuna predmetnog standarda se već duže očekivala (prethodno izdanje 2004g. s dopunama i izmjenama 2008.g. i 2012.g.) što je posljedica opsežnog i dugotrajnog proučavanja pododbora ISO / TC 44 / SC 10 te pokušaja da se dobije jedinstveni ISO tematski standard koji bi zadovoljio EN i ASME udruženja. Međutim, razlike su se pokazale takve da se nije mogao izraditi standard jednakih zahtjeva te je došlo do osnovnih razilaženja.

   Glavna promjena novog standarda uključuje dvije razine ispitivanja postupka zavarivanja, a koje su označene razinama 1 i 2. Razina 1 se temelji na zahtjevima ASME IX code, a razina 2 na prethodnim izdanjima ISO 15614-1. Uvod u ovaj standard objašnjava da je ovaj pristup uveden kako bi se omogućila primjena na širok raspon zavarenih proizvoda. U razini 2, opseg ispitivanja je veći i područja valjanosti su restriktivnija nego u razini 1. To podrazumijeva da su testovi provedeni prema razini 2 automatski kvalificirani i za razinu 1, ali ne obratno. Kada se nijedna razina ispitivanja ne navodi u ugovoru ili primijenjenom standardu, obavezno se primjenjuju zahtjevi za razinu 2. Za napomenuti je da odnos Europskih Standarda i bitnih zahtjeva EU Directive 2014/68/EU (PED) prema Annex ZA obvezuje na razinu ispitivanja 2 za zavarene spojeve. Niz trenutačnih pitanja vezanih za valjanost postojećih kvalifikacija postupaka zavarivanja pri ugovaranju novih poslova bila su odmah razriješena. Mnoga druga pitanja i odgovori koja će tek kroz dužu primjenu novog izdanja predmetne norme biti postavljena moći će se poslušati već na slijedećem jesenskom seminaru koji planira organizirati naša tvrtka na istu temu.

Kroz cjelodnevni seminar bila su studiozna pojašnjenja drugih standarda koji su usko vezani za kvalifikaciju postupaka zavarivanja i zavarivača kao što su oni koji govore o položajima zavarivanja, izračunu unosa topline i oblicima spojeva za zavarivanje. U svakom slučaju preporučujemo korištenje iskustava naših predavača (g. Mladen Boček, g. Vedran Rajković i Branimir Brechelmacher) kao prilog tematskoj cjelini.

U narednim slikama je nekoliko važnih koraka pri ispitivanju prema zahtjevima razine 2 za kvalifikaciju postupaka zavarivanja:

 

 Slika 1 – Detalj sa ispitivanja u akreditiranom laboratoriju

 

 

 
 
 
 

Slika 2 – Plan izrezivanja i izgled ispitanih epruveta pri ispitivanju u akreditiranom laboratoriju

 

 

Slika 3 – Izgled jednog od zahtjevnijih certifikata postupaka zavarivanja