Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 09/2018
 • ENplus certifikacija – TÜV Croatia d.o.o. u suradnji s TÜV NORD Czech s.r.o.
  ENplus certifikacija – TÜV Croatia d.o.o. u suradnji s TÜV NORD Czech s.r.o.
  više >
 • Važnost certifikacije proizvođača prema ISO 3834
  Važnost certifikacije proizvođača prema ISO 3834
  više >
 • Objavljen ISO 50001:2018
  Objavljen ISO 50001:2018
  više >
 • BRC Global Standard for Food Safety, verzija 8
  BRC Global Standard for Food Safety, verzija 8
  više >

HRN EN 1591-4 – norma za sigurniju i čišću budućnost!

HRN EN 1591-4 – norma za sigurniju i čišću budućnost!

Zaštita okoliša kao i sigurnost ljudi i imovine postala je ključna u zakonima diljem svijeta čime je porasla i potreba za uvođenjem niza normi koje će pooštriti kriterije pri rukovanju s opasnim medijima koji imaju negativan utjecaj na okoliš.

Kao jedna od vrlo korisnih normi za navedeno područje je HRN EN 1591 – „Prirubnice i njihovi spojevi -- 4. dio: Kvalifikacija kompetentnosti osoblja kod sastavljanja vijčanih spojeva za kritični servis tlačnih sustava“.

Važan aspekt očuvanja našeg okoliša je smanjenje takozvanih "difuzijskih emisija" iz npr.  kemijskih i petrokemijskih postrojenja koje je na osnovu istraživanja TNO-Instituta (Organizacija za primjenu znanstvenih istraživanja) za Nizozemsku u 1999. god. pokazalo sljedeće zabrinjavajuće podatke:

-        22% - 27% propuštanja difuzijskih emisija dolazi iz nezaštićenih prirubničkih spojeva

-        gubitci sirovina u Nizozemskoj cca. 106.000.000 kg

-        ukupni financijski gubitci: 74,2 Mil. €.

Uzmemo li u obzir da je Njemačka industrija oko 5 puta veća, dolazimo do zaključka da je iznos difuzijskih emisija koje se ispuste u okoliš enorman.

Raspodjelu izvora emisije difuzijskih plinova slikovito nam dočarava dijagram iz 1996. godine izrađen na osnovu istraživanja BASF-a.

Za napomenuti je da samo u jednom petrokemijskom pogonu sa oko 100.000 prirubničkih spojeva u jednoj godini izađe preko 15 tona djelomično otrovne, zapaljive ili eksplozivne tvari u obliku difuzijskih emisija. To predstavlja opasnosti za operativnu sigurnost kao i za profitabilnost samog postrojenja.

Svakom pravilnom konstrukcijom i ugradnjom prirubničkog spoja mogu se smanjiti difuzijske emisije!

To zahtijeva da osoblje za instalaciju ima sposobnost rastavljanja, montaže i sastavljanja/zatezanja vijčanih prirubničkih spojeva pravilno i sigurno. Ovo se znanje može steći i potvrditi samo prema normi kroz teoriju i praktično iskustvo.

Upravo tome služi norma HRN HRN EN 1591-4 koja je usvojena 2013. godine te ima status nacionalne norme unutar država članica CEN-a.

Sposobnosti osoblja moraju biti testirane i potvrđene od strane ovlaštenog stručnog procjenitelja. Norma nudi modularni nastavni plan i program te je vrlo temeljita sa svojim tehničkim sadržajem.  

Ocjenjivanje tečaja provodi se u dva koraka - teoretskom i praktičnom procjenom od strane procjenitelja. Teorijski ispit se sastoji od niza strukovnih i sigurnosnih pitanja.
Praktična demonstracija rastavljanja, montaže i sastavljanja/zatezanja prirubničkih vijčanih spojeva također mora biti dokazana u kontroliranom okruženju.
Konačno, nakon što uspješno dokaže svoje sposobnosti, polaznik obuke dobiva certifikat sa svim relevantnim informacijama o sadržaju kolegija, razini vještina, dodatnim kvalifikacijama itd.

Certifikat ima valjanost 5 godina, uz dokaz da kvalificirana osoba radi s prirubničkim vijčanim spojevima najmanje 6 mjeseci bez prekida. Proširenje za još 5 godina je moguće uz ponovnu procjenu vještine. Nema potrebe za novom obukom ukoliko je polaznik prošao procjenu.

Stupanjem na snagu (HRN) EN 1591-4 u Europi je kvaliteta instalacijskih radova na prirubničkim vijčanim spojevima podignuta na jednu visoku razinu, čime se smanjuju štete na okoliš, a moguće nesreće i gubitci proizvodnje se svode na minimum.

Praćenjem i ispunjavanjem zahtjeva tržišta kao i konstantnom brigom za sigurniji svijet oko nas, TÜV Croatia d.o.o. nudi u svojoj organizaciji provođenje obuke prema HRN EN 1591-4 kako u svojim, tako i u prostorima klijenata.

Obratite nam se s punim povjerenjem!

 

 

 • Periodični i prijelazni nadzori vagon cisterni
  Periodični i prijelazni nadzori vagon cisterni
  više >
 • Edukacija kao najvažnija karika znanja
  Edukacija kao najvažnija karika znanja
  više >
 • Usluga nadzora "treće strane"
  Usluga nadzora "treće strane"
  više >
 • Certifikacija sportske opreme
  Certifikacija sportske opreme
  više >
 • Poduzeće "Kristal" s više certifikata suvereno u svojoj branši
  Poduzeće "Kristal" s više certifikata suvereno u svojoj branši
  više >
 • Serijal kogeneracijskih postrojenja loženih na biomasu proizvedenih i montiranih od strane „ĐĐ Termoenergetska postrojenja d.o.o.“
  Serijal kogeneracijskih postrojenja loženih na biomasu proizvedenih i montiranih od strane „ĐĐ Termoenergetska postrojenja d.o.o.“
  više >
 • HRN EN 1591-4 – norma za sigurniju i čišću budućnost!
  HRN EN 1591-4 – norma za sigurniju i čišću budućnost!
  više >