Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 09/2019
 • Certifikacija drvne sječke prema prvoj međunarodnoj certifikacijskoj shemi GoodChips®
  Certifikacija drvne sječke prema prvoj međunarodnoj certifikacijskoj shemi GoodChips®
  više >
 • Kvaliteta i sigurnost u turizmu
  Kvaliteta i sigurnost u turizmu
  više >
 • Novosti u IFS Food standardu - IFS Food ver. 7.0
  Novosti u IFS Food standardu - IFS Food ver. 7.0
  više >
 • Nova verzija norme - GLOBALG.A.P. IFA verzija 5.2
  Nova verzija norme - GLOBALG.A.P. IFA verzija 5.2
  više >

Postinstalacijski pregled/inspekcija vodenih tobogana prema normi EN 1069-1

Postinstalacijski pregled/inspekcija vodenih tobogana prema normi EN 1069-1

Cijelo ljeto otvoreni bazeni privlače bezbroj posjetitelja. Osobito u velikim gradovima mladima i starima nude zabavan i udoban način za hlađenje. Najzabavniji dio svakog bazena je vodeni tobogan.

Da li ste se upitali da li je vodeni tobogan siguran?

Da bi se osiguralo da su vodeni tobogani sigurni, potrebno ih je projektirati, izraditi, ugraditi i održavati sukladno normi HRN EN 1069-1:2017 Vodeni tobogani -- 1. dio: Sigurnosni zahtjevi i metode ispitivanja (EN 1069-1:2017). Ova norma utvrđuje smjernice za rad i održavanje opreme. Također određuje potrebne tehničke zahtjeve za vodene tobogane.

U svrhu zadovoljenja norme proizvođači su dužni provesti preliminarnu analiza rizika u fazi projektiranja za svaki vodeni tobogan, sa ciljem identificiranja mogućih opasnosti i opasnih situacija koje se mogu pojaviti njegovom uporabom. Potrebno je također napraviti strukturnu analizu cjelokupnog tobogana, uključujući i  nosače, provodi se  Eurokodu EN 1990 i pripadajućim dijelovima norme HRN EN 1069-1:2017.

Proizvođač i instalater moraju osigurati da su osobe koje izrađuju i instaliraju vodeni tobogan kompetentne, da su zavarivači kvalificirina prema EN ISO 9606-1. Bilo koju montažu, modifikaciju, podešavanje ili izmjenu dijelova mogu obavljati samo osobe s odgovarajućim iskustvom i vještinama.

Prije nego što se vodeni tobogan stavi u funkciju kvalificirani inspektori TÜV Croatia provode sveobuhvatnu inspekciju koja uključuje:

 • provjeru projekta i proračuna
 • provjeru dokumentacije
 • vizualni pregled
 • dimenzionalne kontrole i
 • test vožnje uz mjerenje brzine i akceleracije

 Posebno osjetljiva mjesta koja se ispituju uključuju površinu tobogana i spojne točke, koje pojedine dijelove drže zajedno. Nadalje, u sklopu inspekcije, inspektori će provjeriti stabilnost konstrukcije tijekom njezine uporabe, bilo kakve znakove habanja/istrošenosti, kao i cjelovitost i izvorno stanje tobogana.

Brzina protoka vode također je važan kriterij ispitivanja: u nepovoljnim uvjetima, premalo tekuće vode može značiti da se ljudi sruše jedni na druge na toboganu ili pretrpe ozljede kože.

Rezultati ispitivanja daju se u obliku izvještaja te ukazuju na moguće nedostatke opreme s odgovarajućim slikama. Ako se pojave sigurnosni problemi, potrebno je ograničiti pristup toboganu sve dok operator ne otkloni sve nedostatke

Ukoliko se inspekcijom ne utvrde nedostaci izdaje se inspekcijski certifikat. Sveobuhvatnu inspekciju je potrebno raditi svake godine

Pored svakodnevnog vizualnog pregleda zbog očiglednih oštećenja, operator bi trebao izvršiti detaljan pregled svakih jedan do tri mjeseca.

 • Edukacija, uvijek najvažnija!!!
  Edukacija, uvijek najvažnija!!!
  više >
 • DO RASPOREDA SVIH SEMINARA JEDNIM KLIKOM!!!!
  DO RASPOREDA SVIH SEMINARA JEDNIM KLIKOM!!!!
  više >
 • 17. Susret auditora- razmjena iskustava
  17. Susret auditora- razmjena iskustava
  više >
 • Periodički pregledi kompozitnih boca za ukapljeni naftni plin
  Periodički pregledi kompozitnih boca za ukapljeni naftni plin
  više >
 • Inspekcija sigurnosnih ventila
  Inspekcija sigurnosnih ventila
  više >
 • Postinstalacijski pregled/inspekcija vodenih tobogana prema normi EN 1069-1
  Postinstalacijski pregled/inspekcija vodenih tobogana prema normi EN 1069-1
  više >