Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 12/2019
 • ISO 22301: 2012 Društvena sigurnost - Sustavi upravljanja kontinuitetom poslovanja - Zahtjevi
  ISO 22301: 2012 Društvena sigurnost - Sustavi upravljanja kontinuitetom poslovanja - Zahtjevi
  više >
 • FSSC: 22000 ver. 5
  FSSC: 22000 ver. 5
  više >
 • Inspekcija (uzorkovanje i kontrola) peleta po EN normi.
  Inspekcija (uzorkovanje i kontrola) peleta po EN normi.
  više >

Proširenje inspekcije sigurnosnih ventila

Proširenje inspekcije sigurnosnih ventila

TÜV Croatia d.o.o. sa zadovoljstvom može informirati svoje cijenjene klijente i čitateljstvo E-glasnika da su očekivanja, planovi i najave iz prethodnog broja E-glasnika, iznešeni u tekstu pod naslovom „Inspekcija sigurnosnih ventila“, praktično već ostvarene i prije kraja 2019. godine.

Stoga je i ovaj tekst praktično nastavak prethodno objavljenog teksta o inspekciji sigurnosnih ventila. Tako da sada, svega tri do četiri mjeseca poslije, možemo vidjeti rezultate odrađene akreditacije i koji su rezultati i efekti poslovanja postignuti na tržištu.

Dakle, u odnosu na prethodni članak možemo se pohvaliti da je TÜV Croatia d.o.o. dobila novu Potvrdu o akreditaciji, kao inspekcijsko tijelo vrste A, br. 6407, od 10. rujna 2019., a koja praktično sadrži proširenje akreditacije na područje sigurnosnih ventila i inspekciju čvrstih biogoriva.

U ovom tekstu zadržati ćemo se na inspekciji sigurnosnih ventila i značenju koje to ima za obavljanje periodičkih pregleda opreme pod tlakom.

Znači, vezano za  inspekciju, odnosno, ispitivanje i podešavanje ventila Potvrda HAA u svom proširenju uključuje „Inspekciju sigurnosnih ventila u uporabi“, a koja uključuje podešavanje  sigurnosnih ventila na postavni tlak otvaranja, te ispitivanje nepropusnosti u području od 0.75bar do – 60bar, kako stacionarno, tako i na terenu, a što je predviđeno Pravilnikom o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom Narodne novine br. 27/2017, Dodatak VI.

Kako je i u prethodnom članku najavljeno, već kod prvog narednog nadzora od strane HAA plan je usvojiti proširenje ispitivanja do 300 ili čak 450 bar.

Već prvi poslovni efekti nakon dobivanja akreditacije i početka radova na ispitivanju i podešavanju sigurnosnih ventila (dalje u tekstu SV), pokazali su da je prošlogodišnja odluka Uprave TÜV Croatia d.o.o. bila i više nego opravdana i duboko utemeljena na zahtjevima tržišta. Najkraće rečeno, poslovi periodičkog pregleda opreme pod tlakom su brojem zahtjeva i novih klijenata „eksplodirali“, uz istovremeno smanjenje rokova izvođenja i optimalizaciju troškova.

Također u razgovoru s odgovornim osobama iz tvrtke partnera – Messer Croatia plin d.o.o., (dalje u tekstu MCP) neskriveno je zadovoljstvo novim načinom rada i mogućnostima obavljanja periodičkih pregleda kako vlastite opreme pod tlakom, tako i drugih klijenata.

Isto tako, kako je i najavljeno u prethodnom tekstu, u cilju približavanja i postizanja veće konkurentnosti naše usluge ispitivanja i podešavanja SV-a na cijelom području RH, TÜV Croatia d.o.o., obavila je obuku osoblja i potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Premijum-Inženjering d.o.o. iz Brištana kod Drniša.

Radi se o tvrtci s desetak zaposlenih, koja se uz standardne bravarsko-zavarivačke radove, bavi izvođenjem lakih čeličnih konstrukcija, te izvođenjem i održavanjem svih vrsta instalacija. Upravo činjenica da tvrtka radi i održava i plinske instalacije i opremu, dovela je do toga da već više godina poslujemo kao partneri na poslovima ispitivanja stabilne i pokretne tlačne opreme. Stoga je ovaj ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji na području podešavanja sigurnosnih ventila, samo logičan razvoj i nadogradnja već realizirane uspješne suradnje.

Tvrtka Premijum-inženjering d.o.o. (dalje u tekstu PI) trenutno glavninu svojih djelatnosti obavlja na području četiri dalmatinske županije, te Ličko-senjske županije, a sukladno riječima i najavama više nego ambiciozne Uprave tvrtke, u najskorije vrijeme može se očekivati i operativna pokrivenost cijelog područja RH. Inače, prema riječima krajnjih klijenata tvrtku karakterizira visoka profesionalnost osoblja, vrhunska oprema i maksimalna odgovornost i usmjerenost na povjerene i ugovorene poslove.

Kako smo suradnju na području ispitivanja i podešavanja SV-a, u okviru redovnih periodičkih pregleda tlačne opreme, praktično započeli u zadnjem kvartalu 2019. godine, broj novih klijenata i zahtjeva za periodičke preglede nadilazi sve naše planove i projekcije, te se praktično na samom početku već radi sa 100% kapaciteta.

Za razliku od partnera MCP-a, koji se prvenstveno bavi podešavanjem kriogeničkih ventila, partnerska tvrtka PI, bazno je orijentirana na ispitivanje i podešavanje sigurnosnih ventila za ukapljeni naftni plin – UNP, te sigurnosne ventile koji štite posude s komprimiranim zrakom. Sukladno činjenici da je niz godina tvrtka PI kroz svoje druge djelatnosti, a posebno održavanje i servis instalacija, stekla dobru reputaciju kod velikog broja klijenata, nema sumnje da će bez većih problema imati popunjene svoje radne kapacitete i u 2020. godini. Sve navedeno sigurno će se reflektirati i na poziciju tvrtke TÜV Croatia d.o.o. na tržištu „periodičkih pregleda opreme pod tlakom“, te ju definirati kao lidera na tom području.

Upravo želja da se bude  lider, odnosno „prvi i najbolji“, potaknuta je odlukama Uprave o značajnom ulaganju (kako u 2019. godini, tako i planovima za 2020. godinu) u potrebnu najmoderniju opremu, te kontinuiranu i sistematsku edukaciju inspektorskog osoblja.

 

Ispitani i podešeni ventili na spremniku rashladnog plina, označeni plombom i plastificiranom karticom s oznakama TÜV Croatia d.o.o.

 

 

Pokretno ispitno vozilo Premijum-inženjering d.o.o.;

 

 

Unutrašnjost ispitnog vozila suvremeno je opremljena ispitnom i računalnom Opremom

 

Stezna glava za prihvat ispitivanog ventila:

 

 • Edukacija, temelj uspjeha!
  Edukacija, temelj uspjeha!
  više >
 • Održavanje vagona d.o.o.
  Održavanje vagona d.o.o.
  više >
 • Susret auditora - razmjena iskustva – Odjel hrane
  Susret auditora - razmjena iskustva – Odjel hrane
  više >
 • Nagrada za životno dijelo Hrvatskog društva za kvalitetu g. Goranu Kliškiću
  Nagrada za životno dijelo Hrvatskog društva za kvalitetu g. Goranu Kliškiću
  više >
 • Proširenje inspekcije sigurnosnih ventila
  Proširenje inspekcije sigurnosnih ventila
  više >
 • Procjena i pregled rabljenih rent a car vozila
  Procjena i pregled rabljenih rent a car vozila
  više >
 • Tlačna proba parnog kotla na kogeneracijskom postrojenju u Karlovcu
  Tlačna proba parnog kotla na kogeneracijskom postrojenju u Karlovcu
  više >