Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 12/2019
 • ISO 22301: 2012 Društvena sigurnost - Sustavi upravljanja kontinuitetom poslovanja - Zahtjevi
  ISO 22301: 2012 Društvena sigurnost - Sustavi upravljanja kontinuitetom poslovanja - Zahtjevi
  više >
 • FSSC: 22000 ver. 5
  FSSC: 22000 ver. 5
  više >
 • Inspekcija (uzorkovanje i kontrola) peleta po EN normi.
  Inspekcija (uzorkovanje i kontrola) peleta po EN normi.
  više >
Tehnička inspekcija

TÜV Croatia d.o.o. sa zadovoljstvom može informirati svoje cijenjene klijente i čitateljstvo E-glasnika da su očekivanja, planovi i najave iz prethodnog broja E-glasnika, iznešeni u tekstu pod naslovom „Inspekcija sigurnosnih ventila“, praktično već ostvarene i prije kraja 2019. godine.

Stoga je i ovaj tekst praktično nastavak prethodno objavljenog teksta o inspekciji sigurnosnih ventila. Tako da sada, svega tri do četiri mjeseca poslije, možemo vidjeti rezultate odrađene akreditacije i koji su rezultati i efekti poslovanja postignuti na tržištu.

Dakle, u odnosu na prethodni članak možemo se pohvaliti da je TÜV Croatia d.o.o. dobila novu Potvrdu o akreditaciji, kao inspekcijsko tijelo vrste A, br. 6407, od 10. rujna 2019., a koja praktično sadrži proširenje akreditacije na područje sigurnosnih ventila i inspekciju čvrstih biogoriva.

U ovom tekstu zadržati ćemo se na inspekciji sigurnosnih ventila i značenju koje to ima za obavljanje periodičkih pregleda opreme pod tlakom.

Znači, vezano za  inspekciju, odnosno, ispitivanje i podešavanje ventila Potvrda HAA u svom proširenju uključuje „Inspekciju sigurnosnih ventila u uporabi“, a koja uključuje podešavanje  sigurnosnih ventila na postavni tlak otvaranja, te ispitivanje nepropusnosti u području od 0.75bar do – 60bar, kako stacionarno, tako i na terenu, a što je predviđeno Pravilnikom o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom Narodne novine br. 27/2017, Dodatak VI.

Kako je i u prethodnom članku najavljeno, već kod prvog narednog nadzora od strane HAA plan je usvojiti proširenje ispitivanja do 300 ili čak 450 bar.

Već prvi poslovni efekti nakon dobivanja akreditacije i početka radova na ispitivanju i podešavanju sigurnosnih ventila (dalje u tekstu SV), pokazali su da je prošlogodišnja odluka Uprave TÜV Croatia d.o.o. bila i više nego opravdana i duboko utemeljena na zahtjevima tržišta. Najkraće rečeno, poslovi periodičkog pregleda opreme pod tlakom su brojem zahtjeva i novih klijenata „eksplodirali“, uz istovremeno smanjenje rokova izvođenja i optimalizaciju troškova.

Također u razgovoru s odgovornim osobama iz tvrtke partnera – Messer Croatia plin d.o.o., (dalje u tekstu MCP) neskriveno je zadovoljstvo novim načinom rada i mogućnostima obavljanja periodičkih pregleda kako vlastite opreme pod tlakom, tako i drugih klijenata.

Isto tako, kako je i najavljeno u prethodnom tekstu, u cilju približavanja i postizanja veće konkurentnosti naše usluge ispitivanja i podešavanja SV-a na cijelom području RH, TÜV Croatia d.o.o., obavila je obuku osoblja i potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Premijum-Inženjering d.o.o. iz Brištana kod Drniša.

Radi se o tvrtci s desetak zaposlenih, koja se uz standardne bravarsko-zavarivačke radove, bavi izvođenjem lakih čeličnih konstrukcija, te izvođenjem i održavanjem svih vrsta instalacija. Upravo činjenica da tvrtka radi i održava i plinske instalacije i opremu, dovela je do toga da već više godina poslujemo kao partneri na poslovima ispitivanja stabilne i pokretne tlačne opreme. Stoga je ovaj ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji na području podešavanja sigurnosnih ventila, samo logičan razvoj i nadogradnja već realizirane uspješne suradnje.

Tvrtka Premijum-inženjering d.o.o. (dalje u tekstu PI) trenutno glavninu svojih djelatnosti obavlja na području četiri dalmatinske županije, te Ličko-senjske županije, a sukladno riječima i najavama više nego ambiciozne Uprave tvrtke, u najskorije vrijeme može se očekivati i operativna pokrivenost cijelog područja RH. Inače, prema riječima krajnjih klijenata tvrtku karakterizira visoka profesionalnost osoblja, vrhunska oprema i maksimalna odgovornost i usmjerenost na povjerene i ugovorene poslove.

Kako smo suradnju na području ispitivanja i podešavanja SV-a, u okviru redovnih periodičkih pregleda tlačne opreme, praktično započeli u zadnjem kvartalu 2019. godine, broj novih klijenata i zahtjeva za periodičke preglede nadilazi sve naše planove i projekcije, te se praktično na samom početku već radi sa 100% kapaciteta.

Za razliku od partnera MCP-a, koji se prvenstveno bavi podešavanjem kriogeničkih ventila, partnerska tvrtka PI, bazno je orijentirana na ispitivanje i podešavanje sigurnosnih ventila za ukapljeni naftni plin – UNP, te sigurnosne ventile koji štite posude s komprimiranim zrakom. Sukladno činjenici da je niz godina tvrtka PI kroz svoje druge djelatnosti, a posebno održavanje i servis instalacija, stekla dobru reputaciju kod velikog broja klijenata, nema sumnje da će bez većih problema imati popunjene svoje radne kapacitete i u 2020. godini. Sve navedeno sigurno će se reflektirati i na poziciju tvrtke TÜV Croatia d.o.o. na tržištu „periodičkih pregleda opreme pod tlakom“, te ju definirati kao lidera na tom području.

Upravo želja da se bude  lider, odnosno „prvi i najbolji“, potaknuta je odlukama Uprave o značajnom ulaganju (kako u 2019. godini, tako i planovima za 2020. godinu) u potrebnu najmoderniju opremu, te kontinuiranu i sistematsku edukaciju inspektorskog osoblja.

 

Ispitani i podešeni ventili na spremniku rashladnog plina, označeni plombom i plastificiranom karticom s oznakama TÜV Croatia d.o.o.

 

 

Pokretno ispitno vozilo Premijum-inženjering d.o.o.;

 

 

Unutrašnjost ispitnog vozila suvremeno je opremljena ispitnom i računalnom Opremom

 

Stezna glava za prihvat ispitivanog ventila:

 

Sa sve većim porastom turizma i turista u Hrvatskoj svake godine povećava se i korištenje vozila u rent a car službama.

Budući se radi o broju od preko 15.000 rent a car vozila u ljetnoj sezoni pri njihovom povratu na jesen je potrebno izvršiti procjenu njihovog stanja, detektirati i opisati zatečena oštećenja.

Upravo u tome je TÜV Croatia d.o.o. uz podršku svoje matične kuće TÜV Nord Mobility GmbH prepoznala priliku za novo širenje palete usluga.

Kroz zadnje tri sezone počevši od 2017 godine odradili smo procjenu na preko 300 vozila za neke renomirane kuće u Hrvatskoj. Tako se na listi klijenata našao Lagermax Autotransport d.o.o, Porsche Inter Auto d.o.o., Hertz, SIXT.

Kako se iza TÜV Croatia d.o.o. nalazi TÜV Nord GmbH kao kuća s više desetljeća iskustava na istim poslovima samim time smo pokušali naučiti i prekopirati njihove principe rada kao i načine kreiranja završnih izvješća za krajnje klijente.

Nakon pregleda vozila te detektiranja svih nedostataka čiji kriteriji prihvatljivosti su definirani od strane krajnjeg klijenta i/ili TÜV Croatia d.o.o. pristupa se izradi izvješća. Za kreiranje izvješća od strane IT stručnjaka TÜV Nord Mobility GmbH razvijen je potpuno novi program pod nazivom TN Vita u kojem se vrši unos svih osnovnih podataka kroz VIN kod, a zatim od strane TÜV Croatia d.o.o. procjenitelja vrši unos slika, opis stanja vozila, detektiranih grešaka na vozilu.

Kao krajnji rezultat dobiva se digitalni izvještaj s ili bez kalkulacije troškova popravaka (ovisi o dogovoru i obimu posla) koji u sebi sadrži barkod.

Sa navedenim barkodom može se putem aplikacije na mobitelu slikati izvješće koje se može nalaziti na pregledanom vozilu te kupac navedenog vozila može u svakom trenutku vidjeti što je i kada učinjeno na njegovom budućem vozilu.

Za sada smo jedina kuća koja nudi takav oblik izvještaja prilikom pregleda vozila.

Idućih godina očekujemo širenje poslova i na sektor transportnih vozila budući je matična kuća (TÜV Nord Mobility) nedavno potpisala ugovor o pregledu kamiona, tegljača i kombi vozila za jednog od renomiranijih europskih proizvođača.

Pojedini klijenti su prepoznali našu kvalitetu, trud i rad te nam se suradnja iz godine u godinu povećava i proširuje.

Ovim putem im se svima zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.

 

 GUTACHTEN VW Golf.pdf

TÜV Croatia d.o.o. angažirana je kao Tijelo za ocjenu sukladnosti od strane ĐĐ Termoenergetska postrojenja d.o.o. na kogeneracijskom postrojenju u Karlovcu, a obuhvat nadzora se sastoji od vodocjevnog kotla (HRN EN 12952), eksternih cjevovoda (HRN EN 13480) i posuda (HRN EN 13445), s tim da kategorije II, III i IV tlačne opreme podliježu nadzoru Tijela za ocjenu sukladnosti prema Pravilniku o tlačnoj opremi NN 79/2016 odnosno Direktivi 2014/68/EU.

Projekt broj 26.0259 Karlovac je kogeneracijsko postrojenje s loženjem na drvu biomasu, maksimalne električne  snage od 5,7 MWe i maksimalne toplinske snage od 10  MWt.

 

Investitor:                                                 

BE-TO Karlovac d.o.o.                             

Oranice 11                                             

HR- 10 000 Zagreb                                  

Proizvođač:

Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja d.o.o.

Dr. Mile Budaka 1

HR- 35 000 Slavonski Brod

 

Osnovne karakteristike:

 

Maksimalni radni tlak (PS):    84,0 bar

Produkcija pregrijane pare:    28,5 t/h

Maksimalni trajni kapacitet kotla:    30,0 t/h

Tlak pregrijane pare na izlasku iz kotla:    71,0 bar

Maksimalna dozvoljena temperatura:    483 °C 

Temperatura napojne vode:    105 °C

Tvorničkog broj:    1637

 

Postrojenje se nadzire prema modulu H1 za norme HRN EN 12952 i HRN EN 13480, a po modulu G se nadzor vrši za normu HRN EN 13445.

 

Pogled na BE-TO postrojenje (u izgradnji):

izvana                                                                                         

 

iznutra                                                                      

 

Tlačna proba je provedena u skladu s propisanom procedurom 28.11.2019.

Tlačna probom je obuhvaćen opseg prema normi HRN EN 12952 i to:

-          ekonomajzer (ECO)

-          pregrijači pare

-          cijevne zmije (zavjese)

-          membranski zidovi

-          interni cjevovodi kotla.

 

Ispitni tlak je bio 127,2 bar,  ispitno sredstvo je bila voda, a držano je na ispitnom tlaku 30 min.                                                                                     

Sve je kontrolirano s dva umjerena manometra. Vizualni pregled je obavljen pri tlaku od 84,0 bar.

Nisu uočene nikakve deformacije niti propuštanja na kotlu, te je s time tlačna proba uspješno provedena i na zakovice natpisne pločice je udarena signatura TPC-1. 

                                                                              

Bubanj kotla (mjesto postavljanja natpisne pločice)         

 

Natpisna pločica:                                                                                                   

                                            

  

I na kraju „ekipa“ ĐĐ TEP-a i investitora koja je učestvovala na tlačnoj probi.

 

 

 • Edukacija, temelj uspjeha!
  Edukacija, temelj uspjeha!
  više >
 • Održavanje vagona d.o.o.
  Održavanje vagona d.o.o.
  više >
 • Susret auditora - razmjena iskustva – Odjel hrane
  Susret auditora - razmjena iskustva – Odjel hrane
  više >
 • Nagrada za životno dijelo Hrvatskog društva za kvalitetu g. Goranu Kliškiću
  Nagrada za životno dijelo Hrvatskog društva za kvalitetu g. Goranu Kliškiću
  više >
 • Proširenje inspekcije sigurnosnih ventila
  Proširenje inspekcije sigurnosnih ventila
  više >
 • Procjena i pregled rabljenih rent a car vozila
  Procjena i pregled rabljenih rent a car vozila
  više >
 • Tlačna proba parnog kotla na kogeneracijskom postrojenju u Karlovcu
  Tlačna proba parnog kotla na kogeneracijskom postrojenju u Karlovcu
  više >